Studievaardigheden

Studievaardigheden is een belangrijk vak in het basisonderwijs. De naam van het vak zegt eigenlijk al wat het inhoudt. Studievaardigheden is gericht op het aanleren van diverse vaardigheden die kunnen worden toegepast bij het leren en studeren. Niet alle basisscholen besteden hier evenveel aandacht aan. Het is dan ook zo dat het aanbod lesmateriaal voor studievaardigheden relatief beperkt is. Toch is het zeker goed om veel aandacht aan studiewaardigheden te besteden, vooral omdat leerlingen er ook in het hogere onderwijs goed gebruik van kunnen maken.

 

Wat wordt er geleerd bij studievaardigheden?

Bij studievaardigheden wordt er aangeleerd hoe informatie het best verwerkt kan worden. Er wordt aandacht besteed aan het lezen van informatie en het verwerken hiervan, aan het verzamelen van informatie, aan het onderscheiden van de hoofdzaken en de bijzaken in informatie, aan het onderstrepen van belangrijke zaken, het maken van nuttige aantekeningen, het presenteren van informatie en het praktisch onthouden van informatie. Er zijn niet erg veel aanbieders van lesmethoden die helpen bij het aanleren van studievaardigheden. Het is dan ook lang niet altijd zo dat er officieel lesmateriaal wordt gebruikt voor het aanleren van de verschillende technieken. Vaak is het ook zo dat basisscholen deze technieken aanleren binnen andere vakken, voornamelijk vakken op het gebied van taal.

 

Drie goede opties in Nederland

In Nederland zijn er eigenlijk maar drie opties voor basisscholen die gebruik willen maken van lesmateriaal bij het aanleren van studievaardigheden. Op de eerste plaats is er de methode Informatieverwerking. Deze is bijzonder effectief en wordt dan ook veel gebruikt. De boeken zijn wel wat verouderd, maar het feit dat deze nog altijd worden herdrukt betekent toch wel dat het veel goeds doet. Twee modernere opties zijn Zip! En Blits! Deze twee opties worden beide gerealiseerd door uitgeverij Delubas en worden gezien als uitstekende methodes voor het aanleren van studievaardigheden.

 

Informatieverwerking voor studievaardigheden

Informatieverwerking is zichtbaar al een oudere variant. Dit zorgt ervoor dat het voor leerlingen minder aantrekkelijk is om mee te werken. Zo zijn de grafieken en tabellen nog handgetekend in het materiaal. Dit spreekt minder aan dan de moderne mogelijkheden. Informatieverwerking is overigens wel een uitstekende optie om te gebruiken bij begrijpend lezen.

Zip! voor studievaardigheden

Zip! geeft diverse opdrachten aan kinderen, zoals het maken van plattegronden, het tekenen van grafieken, het volgen van diverse tabellen en het oplezen van uiteenlopende informatie. De methode die Zip! biedt is op zichzelf niet heel geschikt voor het aanleren van studievaardigheden, maar vormt wel een uitstekende aanvulling op het veel uitgebreidere Blits!

ZIP informatieverwerking

Ga naar de website van Delubas om Zip te bestellen.

 

Blits! voor studievaardigheden

Blits! is een uitgebreide versie en traint de studievaardigheden zeer gericht. De lessen zijn goed gericht op het opbouwen van de vaardigheden en helpen stap voor stap verder naar de ontwikkeling van de belangrijkste vaardigheden. Er worden tevens diverse andere methodes aangehaald in de Blits! trainingen. Zo wordt er ook gebruik gemaakt van het Directe Instructiemodel. Ieder onderdeel begint opnieuw met een instructie, waardoor dit vele malen herhaald wordt. Herhaling zorgt er uiteraard voor dat het beter onthouden wordt. Blits! kan worden gebruikt in het basisonderwijs voor leerlingen vanaf groep vijf.

Blits studievaardigheden

Ga naar de website van Blits Digitaal voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *