Studievaardigheden oefenen

Studievaardigheden oefenen kan op diverse manieren. Studievaardigheden zijn nodig om het leren en studeren zo goed, gemakkelijk en efficiënt mogelijk te maken. Hoe meer studievaardigheden je onder de knie hebt, hoe sneller en beter je kan leren. Echter, het aanleren van studievaardigheden is niet altijd eenvoudig. De ene leerling heeft er meer moeite mee dan de andere. Leerlingen die moeite hebben met de studievaardigheden kunnen hiermee oefenen om de vaardigheden te ontwikkelen.

 

Hoofd- en bijzaken scheiden

Onder studievaardigheden valt bijvoorbeeld het scheiden van hoofd- en bijzaken. Deze studievaardigheid kan worden verbeterd door te oefenen met teksten, en vooral het analyseren hiervan. Een goede manier om deze studievaardigheid te oefenen is eigenlijk door te doen wat in de regel niet mag. Het is namelijk heel goed te oefenen door spiekbriefjes te maken. Je neemt een tekst voor je en stelt je voor dat je hier een toets over krijgt. Je hebt maar een heel klein spiekbriefje, dus hierop kan je maar heel weinig dingen schrijven. Wat schrijf je op? Vraag vervolgens aan iemand om vragen te stellen over de tekst. Staan de antwoorden op je spiekbriefje? Zo leer je de hoofdzaken te onderscheiden van de bijzaken. Uiteraard mag je de spiekbriefjes niet echt gebruiken!

 

Gebruik maken van oefenboeken

Er zijn verschillende oefenboeken te verkrijgen. Deze oefenboeken zijn er voor studievaardigheden in het algemeen, maar ook voor specifieke studievaardigheden. Het kan namelijk zijn dat je eigenlijk al heel goed weet hoe je de hoofdzaken van bijzaken kan onderscheiden en hoe je effectief moet onderstrepen, maar daarentegen heb je misschien meer moeite met het lezen van grafieken, tabellen en schema’s. In dit geval kan je gebruik maken van oefenboeken voor studievaardigheden op deze vlakken. Door hiermee te blijven oefenen leer je het steeds makkelijker zelfstandig te doen.

Studievaardigheden oefenen

 

Software voor studievaardigheden

Er zijn verschillende soorten software te gebruiken om studievaardigheden te oefenen. Een goed voorbeeld is het de zogenaamde software voor het digitale schoolbord. Door hiermee te oefenen verbeter je vanzelf je studievaardigheden. Echter, er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld ook methode gebonden software voor studievaardigheden. Hiermee kan je gericht oefenen met de studievaardigheden. De software spreekt meer kinderen aan dan de standaard oefenboeken.

 

Maakt het iets uit?

Een goede oefening is om bij alles wat je leest jezelf af te vragen of het iets uitmaakt. Stel dat je de volgende zin hebt: ‘Jan schoot de rode voetbal in het doel’. Vraag je dan af welke informatie uit de zin nuttig is en welke niet. Maakt het iets uit dat hij de voetbal in het doel schoot? Ja, want dit betekent dat hij een doelpunt gescoord heeft. Maakt het iets uit dat de voetbal rood is? Nee, want het zou ook een doelpunt zijn als de bal blauw was. Door je steeds bij iedere zin af te vragen welke onderdelen wel iets uitmaken en welke niet leer je direct welke informatie wel relevant is en welke dus niet. Zo kan je gemakkelijk de juiste informatie verzamelen. Door te blijven lezen en jezelf steeds deze vraag te stellen kun je je studievaardigheden dus oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *